“Gør sådan, og du vil blive frelst”

Der er noget mærkelig livsbekræftende over ild. At sidde ved et bål og blot skue ind i flammerne. Måske er det, fordi Gud har åbenbaret sig som flammen for Moses, og ligesom Moses, der måtte tage sandalerne af, fornemmer vi, at der er noget helligt på spil?

I vores hus, Degnens hus, som det kaldes, er vores eneste varmekilde brændeovne. At holde gang i en brændeovn er fast arbejde, men giver også en rytme, der ligger tæt på det hellige. Det indre og det ydre hænger sammen. For at holde ilden brændende, må vi regelmæssigt lægge brænde på flammerne. Ellers går de ud. Dette er det åndelige livs vilkår: arbejde og regelmæssighed. Ikke underligt, at ørkenens asketer fra begyndelsen dannede rytmer af bønner og arbejde, ora et labora.

Da Antonios – med tilnavnet Den Store – som en af de første vandrede ud i ørkenen en dag blev mismodig, bad han Gud om hjælp. Da så han et engel, der lignede ham selv, som først sad og arbejdede med kurvefletning, hvorefter den rejse sig og bad. Så satte den sig igen og arbejdede videre. Og på den måde blev det ved og ved. Bøn og arbejde. Så lød stemmen: ”Gør sådan, og du vil blive frelst.”

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: