Jeg er alle mennesker på godt og ondt

Jeg er alle mennesker på godt og ondt. Dette er ørkenens erfaring. Fjodor Dostojevskij, der var stærkt præget af ørkenasketens Isak Syrerens tænkning, viste, at Raskolnikov i romanen Forbrydelse og Straf, ikke bare myrdede et individ, men hele menneskeheden.

Ørkenfædrene blev kritiseret for at vende sig fra verden. Men virkeligheden er en anden. I ensomheden, i bønnen og sjælens og kroppens kamp med tankerne og impulserne bliver dybet af mennesket klart. På både godt og ondt. Hér i dybet erfarer dette menneske sig som et med alle, både gode og onde. Jeg er ét med alle mennesker.

Den ensomme ser ud over sig selv. Hos hende er der ingen modsætning mellem realisme og håb. Hun er lige forbundet med hele menneskeheden, som hun er forbundet med Kristus, verdens håb. Det åndelige menneske søger intet andet end at blive sandt menneske, ligesom Kristus var. Hun lever for verdens skyld.

Billede: Fjodor Dostojevskij.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: