“Se mod øst”

“Vær opmærksomme”, råber den ene diakon i Ørkengudstjenesten. “Se mod øst”, proklamerer den anden, før vi læser evangeliet.

Evangeliet er Kristus selv formidlet til os som ord, logos. Men Kristus, Guds Logos, kommer til os i mange skikkelser, i skabelsen og Skriften. “Små inkarnationer”, som fædrene kalder det.

Kulminationen er Logos’ inkarnation i mennesket, Kristus. Det er den begivenhed, vi fejrer i liturgien, og det er hans liv, vi tager del af i hver eneste eukaristi.

Solen, som den stiger op i øst, er en af de ‘naturlige’ skikkelser, som Kristus møder os i. Fra morgenstunden kommer han til os med sin milde varme. Som lys gennemtrænger han natten og dødens mørke og bliver til “liv for verden”, som det hedder i den ortodokse, hellige liturgi. Som jeg står her på båden og ser morgensolen stige op over Anholt, forestiller jeg mig ikke, at det kan erfares mere virkeligt!

Øst svarer til orient og handler om orientering. Diakonens råb – “se mod øst!” – formaner os til at orientere os mod Kristus, lyset. Det er ikke nogen tilfældighed, at kirkernes alter ligger mod øst, så selv det at gå ind af en kirke – bukke sig og gøre korsets tegn – bliver en omvendelse, orientering, mod Kristus.

Billede: Morgensolen over Anholt.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: