Ikke at velsigne, men at være til velsignelse

Vi skal ikke så meget velsigne som selv at være en velsignelse, lærer ørkenfædrene os.

Ørkenens måde at være kirke på kan virke fjern og umenneskelig med vores (post-) moderne tankesæt. Ørkenens virkelighed ligger langt fra tanker om demokrati og rettigheder.

I vores vesterlandske del af verdenen, og især i den danske folkekirke, møder man ofte argumentet om, at vi skal være kirke for alle, hvilket betyder, at der ikke stilles krav, og at der ingen forventninger findes. Dette kirkesyn virker umiddelbart tillokkende og kærligt.

Men hvis man skraber lidt i overfladen, handler det ofte om – dog ikke altid – at kirken vil have mennesker til at være en del af kirken, for ellers vil kirken ikke (be-) tjene dem. Målet her er altså et så stort muligt fællesskab, men som kun tager sig af sine egne.

I ørkenen var det anderledes. Umiddelbart virkede fædrene fjendske i al deres eksklusivitet, men bag denne bankede deres hjerte for hele verden – ikke bare dem, der var medlem af kirken. Fædrene vidste, at de måtte gå ud i ørkenen for at finde den barmhjertighed, der kræver alt af dig.

”Ligesom den, som har et faldefærdigt hus og tager imod gæster, skader dem, når huset falder sammen, på samme måde vil de, som ikke først sørger for at opbygge sig selv, også ødelægge dem, som kommer til dem,” vejleder amma Synkletika os.

Fædrene blev gennem deres liv og ord til velsignelse for mange. Af største betydning var dog nok alle de ukendte fædre, som gennem deres liv helligede verden og bad for verden.

Det handler ikke om at velsigne, men at blive til velsignelse.

Billede: Amma Synkletika.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: