Tegnet på modenhed er taksigelse

I den tidlige kirke blev gudstjenesten kaldt eukaristi, som betyder taksigelse. Når vi fejrer liturgien, fejrer vi eukaristien.

Når vi lever livet i taksigelse for verden som Guds gave, så lever vi eukaristisk. Det er ikke nogen tilfældighed, at netop ordet eukaristi i den tidlige kirke betegnede gudstjenesten, for i eukaristien takker vi for verden og giver den tilbage til Gud under lovsang.

Gennem eukaristien bliver vi selv forvandlet til at være taksigende væsner, og herigennem modnes åndens frugt i vores indre.

”Dette er tegnet på, at du er på vej fremad: Du møder alt med taksigelse og lovsang,” siger Isak Syreren.

Vores gensvar på det, der er givet, er taksigelse. Taknemlighed er det, vi føler, og taksigelse er det, vi gør. Her gælder den klassiske regel: Handl først, så kommer følelsen med tiden. Kirkefaderen og munken Maximos Bekenderen vejleder os:

“Har din broder været en prøvelse for dig, og har sorgen ledt dig til had? Lad dig ikke besejre, men triumfér over hadet gennem kærligheden. Her skal du se hvordan: ved oprigtigt at bede for ham til Gud, ved at acceptere, at man undskylder ham, eller ved selv at forsvare ham; ved selv at tage ansvar for dine prøvelser og tappet udholde dem, indtil skyen er drevet bort,” siger Maximos.

Sig tak, og taknemligheden vil eje rum i dig.

Billede: Paulus’ mystiske møde med Kristus.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: