Uge 45’s hellige rytme – faste- og fejringsdage

Med weekenden fejring af troens forbilleder, dem, der er gået døden i møde med bekendelsen af Kristus på deres læber, har vi for alvor åbnet døren til den sidste tid på året frem til advent. Med deres død som forbillede, tænker vi på vores egen død. Tanken om døden – memento mori: husk, at du skal dø – gemmer sig i denne tids gudstjenester. Men memento mori forsøges der ikke at fremme en livsfjendsk tro. Tværtimod. Er det ikke netop, når vi tænker på vores død, at vi fyldes af en taknemmelighed over livet – som en gave givet af Gud?

I den liturgiske traditionen taler man om tre niveauer af mærkedage. Øverst står højtider, dernæst kommer festerne og til sidst mindedagene. Det er lidt forskelligt, hvilken betegnelse de forskellige kirkelige traditioner tillægger en fejring.

Når jeg omtaler “fastdage,” tænker jeg først og fremmest på højtider og de mange Kristus- og Mariafester i løbet af året. Men jeg medtager også de dage, når vi fejrer kirkens allerførste hyrder og profeter: apostlene, Johannes Døber med flere.

Denne uge indeholder ikke sådanne fejringer. Men hvis nogen er interesseret i at følge troens forbilleder mere nøje, kan jeg anbefale Det økumeniske kommunitet i Bjärka-Säbys Synaxium, hvor der hver dag mindes en hellig kvinde eller mand.

I denne uge faster vi på kirkens klassiske fastedage: Onsdag og fredag.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: