Uge 47’s hellige rytme – faste- og fejringsdage

Simeons lovsang ruller frem og tilbage mellem de bedende i Anholt kirke. “For mine øjne har set din frelse, som du har beredt for alle folk,” synger én. Og alle svarer: “Et lys til åbenbaring for hedninger, og en herlighed for din folk israel.”

Søndag

I morgen, søndag, er første dag i den nye uge. Men egentlig indledes søndagens fejring allerede med aftenbønnen lørdag aften. Midt i mørket længes vi efter og skimter i Ånden det opstandelseslys, der vil varme vores hjerter søndag morgen, når vi i gudstjenesten træder ind i Guds mysterium.

Søndagens tema slår ugen an. Denne søndag er den anden sidste søndag i kirkeåret, hvor vi venter på, at Kristus viser sig i herlighed i sit andet komme for at dømme levende og døde. Søndagen tema er opstandelse og dom.

Dom er altid en alvorlig sag. Men når Gud forstås som dommer, er det ikke som retssalens dømmende dommer, der efter afgivet dom aldrig viser sig igen. Nej, når Gud dømmer, er det som lægen, der fortæller os sandheden om vores tilstand. Her er dommen begyndelse på helbredelsesprocessen, en proces, hvor Gud som den kærlige læge søger at helbrede vores syge eksistens med sin kærligheds flamme. Derfor er dommen aldrig det sidste ord. Efter dommen står Guds nærvær.

Onsdag

Den 21. november fejres vi jomfru Marias tempelgang – især i den katolske og ortodokse kirke. Denne fejring har ikke sin grund i evangelierne, men i det apokryfe skrift, Jakobs Protoevangelium. Her berettes det, Anna og Joakim er barnløse, men ved et Guds mirakel gives dem en datter, Maria. Som gensvar på Guds godhed overgives Maria som ung jomfru til templet, hvor hun lever et liv i overgivelse, bøn og arbejde.

 

Fastedage

I denne uge faster vi på kirkens klassiske fastedage, onsdag og fredag.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: