Gregor Palamas: Den bedste, den gode og den dårlige teolog

Gregor Palamas (1296-1359), der er den mest fremtrædende repræsentant for den østlige, hesykastiske tradition, taler om, at der er tre slags teologer. Den bedste, den gode og den dårlige.

Den bedste teolog er den, der ejer stor teologisk kundskab, og som i sit eget liv har erfaret den fuldkomne forening med Kristus. Denne person går under betegnelsen helgen.

Den gode teolog er den, der også ejer stor teologisk kundskab, men som endnu ikke har erfaret den fulde forening med Kristus. Den gode teolog er ikke selv helgen. Dog – og dette er pointen – stoler han eller hun på helgenernes visdom, dem, der er fyldt med og helliget gennem Ånden.

Den dårlige teolog er den, der nok har teologisk kundskab, men som hverken har erfaret Åndens virke i sit liv, og som heller ikke ser hen til dem, der har.

Mens jeg ikke tilhører den første – bedste – kategori, håber jeg imidlertid på at komme til at tilhøre den anden. Umærkelig var den overgang, hvor jeg gik fra at forstå troens liv ud fra min samtids modernistiske teologer til at mere og mere stole og fæste min opmærksomhed ved de store teologer og fædre i kirkens formative periode, kirkens tradition. Dem, der er blevet prøvet i ørkenens sand eller i klostrenes ensomhed.

Betyder det, at alle, der håber på at blive gode teologer, skal mene det samme? Nej, diversiteten bland kirkefædrene er stor, og ofte var debatterne ophedede. Men når vores liv formes i slipstrømmen på dem, der er gået foran os, erfarer vi, at de frø, der bar rig frugt de helliges liv, også plantes i os. Og umærkeligt kommer de til at forme vores perspektiv, karakter og holdninger.

Billede: Gregor (af) Palamas.

Gregor Palamas

Reklamer

Comments

  1. Jette Larsen says:

    Amen!Amen!Amen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: