Hvilke spørgsmål stilles der i ørkenen?

Når mænd og kvinder drog ud i ørkenen i 300-tallet for at opsøge en af ørkenens mestre, var det sjældent, fordi de ville have svar på et dogmatisk problem. De var mere optaget af, hvordan kristendommen skulle synliggøres i deres egne liv: ”Hvad skal jeg gøre?” ”Hvad skal jeg gøre for at behage Gud?” ”Hvad gør en munk?”

Der ligger en bog foran mig, mens jeg sidder her. Den indeholder en masse tankesprog fra ørkenfædrene- og mødrene. Tankesprog er vise ord fra eller beretninger om ørkenens hellige. Den bog, jeg sidder med, er den systematiske samling. Modsat den alfabetiske, der er opdelt efter forbogstavet på de ørkenfædre, der med, er den systematiske samling opdelt efter emner. Men det, der falder mig i øjnene, mens jeg sidder og skimmer siderne, er, at de råd og ord, de giver til det samme emne, enten er vidt forskellige eller ligefrem modsatrettede. Det fascinerende er altså, at ørkenfædrene ikke fremlægger nogen ’model’ for, hvordan vi skal leve det kristne liv. De opstiller ingen regler. Hvad der kan være et givende råd til den ene, kan blive døden for den anden. Rådene er kontekstbestemte og dybt personlige.

Når vi nærmer os ørkenfædrene, er det derfor klogt at følge Johannes af Gaza fra 500-tallets ord: ”Læs ørkenfædrene ligesom evangeliet om nettet: Der står jo skrevet: ”De samlede de gode fisk fra i tønder og kastede de dårlige ud” (jf. Matt 22:48). Alt er ikke nødvendigvis til hjælp for alle.

Derfor er det vigtigt for os, når vi søger visdom hos fædrene, at vi mere lytter efter rådenes ånd, end deres bogstav. Vi skal søge bagom bogstavernes ydre og se efter den indre mening. Og her vil vi finde næring til sjælen.

Måske skulle vi samle os omkring den dødende abba Johannes’ seng sammen med hans munkebrødre. Med brødrene kunne vi spørge om et ord, der kan hjælpe os til at leve i Kristi fuldkommenhed. Til brødrene – og til os – svarer han: ”Jeg har aldrig handlet efter min egen vilje eller lært nogen noget, som jeg ikke først har praktiseret selv.”

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: