Tiden forsones i fremtiden

Vores forsoning med tiden findes i fremtiden. Kun ved at tage del i eukaristien kan vi leve i tidens paradoks: allerede, men endnu ikke. Det er kirkefaderen Maximos Bekenderens pointe.

For Maximus ligger Sandheden i fremtiden, ikke i fortiden. ”The Truth is the state of things to come” (i Scholia). Sandheden er i det kommende, siger han. Maximos forklarer det sådan her: GT er en skygge af sandheden, NT er et ikon af sandheden, men sandheden selv er i den kommende tilstand, i Guds rige.

Jeg tror, at vi ofte tænker, at vi skal finde sandhed og forsoningen i fortiden. Før splittelsen. Før at tingene, arbejdet, ansvaret, familien og kravene tog al vores tid. Vi tror, vi skal finde tilbage til barndommens bekymringsløshed. Det ville jo være så let!

Måske hænger denne tanke samme med, at vi i vid udstrækning har overtaget Aristoteles’ gudsbillede, siger Zizioulas. Aristoteles taler om Gud som den første bevæger. Alt i universet er et produkt af årsag og virkning. Alt har en årsag, og går vi tilbage og finder årsagen til årsagen i al uendelighed, kommer vi til sidst til Gud, den første årsag.

Men for Maximus er det omvendt. Jo længere vi går tilbage i tiden, jo længere kommer vi væk fra sandheden. Når vi fejrer eukaristien bliver vi en del af den hemmelighed, der lyder: Årsagen ligger i fremtiden. ”Eukaristien er et resultat af Guds rige, som kommer,” siger Zizioulas (s.45, 2011).

Årsagen til vores eksistens, vores forsoning med tiden og hele vores liv ligger gemt i fremtiden. Årsagen til vores tilbedelse, gudstjeneste, vores kristne liv er i Guds rige hos den herliggjorte Kristus.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: