Vi fejrer messen i Guds rige

Den ortodokse liturgi bliver indledt med ordene “velsignet være Faderens og Sønnens og Helligånden rige.” De samme ord indledte vi morgenmessen med, da jeg i går besøgte Nya Slottet i forbindelse med tidsskriftet Pilgrims 20 år jubelæum.

Ordene betyder, at når vi fejrer gudstjeneste, træder vi ind i Guds rige. Messen bliver fejret på jorden, og alligevel er vi i Ånden rige.

Eller som Peter Halldorf sagde i forrige weekend, da han besøgte Ordrup uden for København:

Alteret står på jorden, men vi dækker bordet i Guds rige.

Uanset om vi bruger disse ord i vores gudstjeneste eller ej, gælder denne realitet. Alt, hvad vi går i messen, foregår i Guds rige.

Enhver diskussion om, hvornår eksempelvis nadverelementer forvandles bliver intetsigende – om de, som man siger i vest, bliver forvandlet under indstiftetsesordene, eller, som man siger i øst, under epiklesen, bønnen om Helligåndens komme.

Hele gudstjenesten er et stort forvandlede moment. Alt sker i et øjeblik, i evigheden. I Guds rige er vi ikke længere i tiden, men bliver til mennesker, der er mærket af evigheden.

I messen smager vi på evigheden, og kirken, når den fejrer messen, bliver evighedens forsmag i verden. Til liv for verden.

Læs om messen, som den bliver fejrer i Det Økumeniske Kommunitet i Bjärka-Säby, i Halldors seneste bog, Den heliga mässan.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: